Grilovanie na záhrade je stále najobľúbenejším trávením voľného. Pred koncom sezóny a na jej začiatku je potrebné každý gril skontrolovať, či utrieť z neho prach, avšak iba vtedy, ak sa o ten svoj staráte celoročne. Častokrát sa zabúdame o svoj gril pravidelne starať. Ak aj vy patríte k tomuto neporiadnému typu majiteľov grilov, určite vám pomôžu typy v tomto článku.

AKO-SA-STARAT-O-GRIL-BLOG-NABBI-1.jpg
Obr. 1: Starostlivosť o gril je veľmi dôležitá, no často podceňovaná súčasť letných grilovačiek.
 

1. Starostlivosť o plynový gril

Plynové grily majú trošku zložitejšiu konštrukciu ako tie na drevené uhlie a navyše sa treba starať aj o plynové horáky. Aj napriek tomu sa o plynové grily dá starať efektívnejšie ako o tie na drevené uhlie. Pri plynovom grile je údržba, oproti grilu na uhlie, jednoduchšia v tom, že stačí vyčistiť iba rošt (a samozrejme po grilovaní radšej niekoľkokrát skontrolovať, že ste vypli prívod plynu).

  1. Hneď ako z grilu zoberiete pripravené jedlo, stiahnite intenzitu horenia na veľmi nízku. Drôtenou kefou následne odstráňte veľké zvyšky jedla z grilovacieho roštu alebo platne.
  2. Následne opäť zvýšte intenzitu horenia na maximum, aby sa vypálili aj posledné zvyšky ak ste si ich nevšimli, až pokiaľ sa z neho bude dymiť.
  3. Vypnite gril.
  4. Opäť použite kefu na gril na odstránenie posledných spálených kúskov.
  5. Nasprejujte grilovací rošt alebo platňu obyčajným rastlinným olejom. Ak ste tam napriek kompletnému čisteniu niečo zabudli, pri najbližšom grilovaní sa to spáli po zapálení ohňa.
  6. Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, mohli by poškodiť farbu na určitých častiach grilu

AKO-SA-STARAT-O-GRIL-BLOG-NABBI-2.jpg
Obr. 2: Nepoužívajte agresívne čističe, často stačí obyčajná jarová voda a všetko je zrazu ako nové. :)
 

2. Starostlivosť o gril na drevené uhlie

Údržba grilu na drevené uhlie je náročnejšia, ale i tak sa dajú udržať v skvelej kondícii po dlhú dobu.

  1. Drôtenou kefou odstráňte všetky zvyšky jedla z roštu (ideálne ešte vtedy, keď je gril aspoň trochu teplý).
  2. Poriadne opláchnite rošt horúcou vodou a nechajte ho otvorený, ľahšie sa tak vysuší.
  3. Po vychladnutí vysypte popol z grilu, zabránite tak ukladaniu vlhkosti, ktorá môže spôsobiť predčasné korodovanie vášho grilu.
  4. Nepoužívajte kovové špachtle alebo podobné náradie, aby ste nepoškodili smalt na grile.

AKO-SA-STARAT-O-GRIL-BLOG-NABBI-3.jpg
Obr. 3: Drôtená kefa pomôže odstrániť všetky zvyšky zapečeného jedla z roštu.
 

3. Starostlivosť o elektrický gril

Stačí zbaviť dosiek a dať ich opláchnuť. Z pohľadu údržby je na tom najlepšie.
 

Tipy a triky ako udržať svoj gril v kondícii čo najdlhšie

  1. Radšej používajte hliníkové odkvapkávacie misky.
  2. Čistite váš gril na drevené uhlie zvonku i zvnútra. Zvyšky tuku, pripálené nečistoty a zvyšky jedla je možné bez problémov odstrániť čistiacim prostriedkom na jemné povrchy a mäkkou špongiou alebo utierkou.
  3. Povrch vášho grilu je vyrobený z vypaľovaného porcelánového smaltu, ktorý nie je nutné voskovať a ani natierať. Prach a nečistoty, pri pravidelnej údržbe, stačí umyť teplým mydlovým roztokom.
  4. V prípade grilovacieho roštu na drevené uhlie s poklopom zvyšky jedla po každom grilovaní spáľte. Poklop musí byť zatvorený, vzduchové štrbiny otvorené. Predtým z roštu odstráňte všetky veľké kusy grilovaných pokrmov, to skráti čas horenia. Potom rošt vyčistite pomocou čistej čistiacej kefy na grily.
  5. Gril počas nepoužívania zakryte obalom na grily alebo ho uložte na miesto chránené pred poveternostnými vplyvmi.
  6. Nikdy nepoužívajte na zapaľovanie dreveného uhlia lieh a ani benzín. V takom prípade hrozí nebezpečenstvo vyparovania zdraviu škodlivých látok. Zdravie neohrozujúce sú špeciálne tekuté zapaľovače či kocky na podpaľovanie.
  7. Pri grilovaní na drevenom uhlí zabráňte odkvapkávaniu tuku do rozpáleného uhlia. Pritom môže vznikať dym, ktorý obsahuje rakovinotvorný benzopyrén.
  8. Marinujte svoje mäso alebo zeleninu aj s octom, citrónovou šťavou alebo sójovou omáčkou, ľahšie sa vám podarí očistiť váš gril.
  9. Ak používate na grilovanie barbecue omáčku, polejte ňou mäso až pár minút pred dopečením, minimalizujete tým mieru zašpinenia grilu.
  10. Čistiace prostriedky na gril skladujte v blízkosti grilu, nebudete ich musieť hľadať.

AKO-SA-STARAT-O-GRIL-BLOG-NABBI-4.jpg
Obr. 4: Vďaka správnej starostlivosti o gril si môžete nerušene a dlhodobo užívať skvelé grilovačky s priateľmi či rodinou a nemusíte sa báť, že jedlo bude prihorené, nezdravé alebo že váš gril nebude správne fungovať.

Veríme, že vám tento článok pomohol a od dnešného dňa sa o svoj gril budete starať pravidelne a zodpovedne... No povedzte sami, viete si bez neho predstaviť leto? :)
 

Zdroj fotografií: pinterest.com