Pri skladovaní potravín je nutné ovládať niekoľko základných pravidiel. Tie sa týkajú najmä toho, ktoré potraviny by sme mali skladovať v chlade a ktoré naopak nie, či dokonca aj toho, ktoré potraviny by sme nemali skladovať spoločne. Bohužiaľ, v dnešných domácnostiach je stále menej priestorov na skladovanie zásob potravín. Tí šťastnejší majú doma pivnice alebo praktické špajzy, no väčšina skladuje potraviny v potravinových skrinkách.

AKO-SKLADOVAT-POTRAVINY-NABBI-1.jpgObr. 1: Skladovanie potravín je dôležitou súčasťou chodu každej domácnosti. Potraviny sú dnes drahé, a preto je podstatné vedieť, ako ich uskladniť tak, aby vydržali dlho čerstvé.
 

Základné pravidlá pri skladovaní potravín

  1. Teploty vo dverách vašej chladničky majú tendenciu kolísať, takže je najlepšie skladovať v zásuvkách, kde budú skutočne plnohodnotne chladené.
  2. Pravidelná očista chladničky je dôležitá! Nezabudnite vašu chladničku pravidelne čistiť, aby ste sa zbavili plesní a baktérií, ktoré pomáhajú kazeniu potravín.
  3. Nie na všetky potraviny je chladnička vhodná. Skladovanie zemiakov, cibule a paradajok v chladničke zničí ich chuť. Najlepšie je udržiavať ich na chladnom, suchom mieste, napr. v pivnici či komore. Ak môžete, skladujte jablká a zemiaky vedľa seba. Zabránite tak klíčeniu vašich zemiakov. Držte ich však mimo cibule, pretože tá urýchli proces rozkladu. Paradajky uchovávajte mimo slnečného žiarenia a pri izbovej teplote. Určite ich nezatvárajte do plastových obalov, pretože sa v nich hromadí vlhkosť a paradajky sa kazia. Tiež ich nedávajte do chladničky.
  4. Ovocie a zeleninu, ktorá ešte nedozrela, najprv skladujte v kuchyni na vzduchu, až kým nedozrie. Až po dozretí ju presuňte do chladničky. Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, citróny, limetky a mandarínky môžu byť uložené na tmavom mieste, mimo slnečného svetla po dobu jedného týždňa. Potom je možné ich vložiť do chladničky v sieťovom alebo perforovanom plastovom vrecku. Ako skladovať cibuľu tak, že vám vydrží až osem mesiacov. Dajte ich do siloniek a medzi každou cibuľou uviažte uzol. Zeler, hlávkový šalát, kel a brokolica vám vydržia dlhšie, ak ich budete skladovať v alobale a uložené chladničke. Šalát uchovávajte v miske spolu s papierovou utierkou a zakrytý vekom alebo fóliou. Utierka absorbuje všetku vlhkosť a šalát vám tak rýchlo nezvädne.
  5. Používajte sklo namiesto plastu! Plast je viac pórovitý a môže obsahovať chemikálie, ktoré zhoršia kvalitu potravín. Najlepšie je skladovať ovocie a zeleninu v sklenených nádobách.
  6. Mäso - je dôležité uskladniť ho v chladničke hneď ako je to len možné. Ak má byť použité neskôr - tak v mrazničke. Malo by byť dôkladne zabalené. Mrazené mäso vydrží dlhšie, ale je postihnuté väčšími zmenami po rozmrazení (väčší obsah enzý­mov rozkladajúcich bielkoviny mäsa). "Zrážanie" a hrčkovanie mäsa nie je preto žiadnou zvláštnosťou.
  7. Čerstvé bylinky a listovú zeleninu udržíte dlhšie čerstvé, ak ich dáte do pohára s vodou podobne ako kyticu kvetov a položíte ich napríklad na stôl ako dekoráciu. Ešte dlhšie vydržia, ak vrchnú časť prekryjete plastovým vreckom a dáte do chladničky. Zaujímavým riešením je aj zamrazovanie byliniek vo forme ľadových kociek.
  8. Vajíčka by sme mali uchovať najdlhšie čerstvé v chladničke pri teplote 5-8 °C. V izbovej teplote sa ich doba čerstvosti znižuje. Skladujte ich v obale v mieste chladničky tam, kde je stála teplota a ukladajte ich špičkou smerom dole. V tomto mieste je škrupinka pevnejšia.

AKO-SKLADOVAT-POTRAVINY-NABBI-2.jpg
Obr. 2: To, či uskladňujete potraviny v chladničke, či v špajze je podstatný rozdiel.
 

Ako si zariadiť špajzu?

Starším generáciám netreba špajzu príliš dlho predstavovať, pretože patrila k nevyhnutným súčastiam každého bývania. Dnes už tak častokrát nie je. Pre štastných majiteľov špajze máme zopár tipov, ako si špajzu správne zorganizovať.

  1. Denné svetlo v špajzi nie je potrebné, dalo by sa povedať, že až nežiaduce. Z praktického hľadiska sa oplatí sa inštalovať spínač s detektorom pohybu, ktorý automaticky pri každom otvorení a zatvorení dverí v špajzi rozsvieti a chvíľu po odchode zas zhasne svetlo. Pri potravinách sa odporúča ako najvhodnejšie stredne teplé biele, rovnomerne rozptýlené svetlo.
  2. Najvďačnejším a ekonomicky najdostupnejším vybavením špajze sú jednoduché kovové alebo drevené police. Overený spôsob, po obvode lemovaný policami, umožňuje jednoduchý prístup ku všetkým zásobám potravín rovnako. Optimálnym riešením sú teda celoplošné policové zostavy. Najlepšie využijete daný priestor na mieru vyhotovenými otvorenými policami až do výšky stropu.
  3. Organizácia špajze je zásadná vec. Základným pravidlom je mať potraviny, ktoré používate najčastejšie, ľahko dostupné. Naopak, menej využívané potraviny s dlhšou záručnou dobou môžu byť na horšie dosiahnuteľnom mieste. Úplne horné police je možné využiť pre vytváranie dlhodobejších zásob. Skvelým tipom je používať v špajze priehľadné nádoby, vďaka ktorým budete mať lepší prehľad o tom, kde sa čo nachádza.

AKO-SKLADOVAT-POTRAVINY-NABBI-3.jpg
Obr. 3: Skladovanie potravín v sklenených priesvitných nádobach je alfa omega každej správne zorganizovanej špajze.