Grilovanie sa v našich končinách teší čoraz väčšej popularite, najmä počas letných mesiacov. Okrem kvalitných potravín potrebujete samozrejme aj kvalitný záhradný gril. Jedlo pripravené na grile má svoju špecifickú chuť a vôňu. Výrobcovia záhradných grilov to samozrejme vedia, a preto je v súčasnosti trh plný grilov rôznych druhov. Ako ale vybrať ten správny? V tomto článku vám pomôžeme zorientovať sa vo svete týchto záhradných pomocníkov, ktoré neodmysliteľne patria k letu.

Na trhu nájdeme tri hlavné kategórie grilov – plynové, elektrické a na drevené uhlie. Každý druh má svoje pre a proti, preto je veľmi dôležité si pred výberom toho správneho položiť zopár podstatných otázok. V prvom rade je dôležité, kde plánujete grilovať. Či na otvorenom priestranstve, alebo v letnej kuchynke. Tiež veľmi dôležité je myslieť na to, pre maximálne koľko ľudí zvyčajne budete grilovaný pokrm pripravovať a taktiež ako často. V neposlednom rade treba myslieť na uskladnení grilu po skončení leta. Od týchto a mnohých ďalších faktorov sa odvíja kúpa vášho ideálneho grilu.

AKO-VYBRAT-GRIL-NABBI-1.jpg
Obr. 1: Spríjemnite si letné večery prípravou chutných a zdravých grilovaných pokrmov.
 

Základné kritéria pri výbere grilu

Výkon grilu: pokiaľ chcete pripravovať na grile nielen zeleninu a zapekané bagety, ale aj mäso, potom budete potrebovať spotrebič s väčším výkonom. Od výkonu záleží rýchlosť zohriatia, ale aj to, že teplota pri kontakte so studenými potravinami nepoklesne. Grilovanie si budete skutočne užívať s príkonom minimálne 2 000 W.

Veľkosť grilovacej plochy: toto kritérium je viac menej individuálnou záležitosťou. Pred kúpou spotrebiča si treba premyslieť, ako často budete gril používať a pre koľkých ľudí budete na ňom pripravovať jedlo. Profesionálnejšie spotrebiče bývajú väčšie ako tie menej kvalitné, preto ak vás nedostatok miesta netrápi, zvoľte si model s čo najväčšou grilovacou plochou.

Možnosť nastavenia teploty grilu: vybrať si môžete z grilov s otočným termostatom a z tých, ktoré majú niekoľko prednastavených možností. Niektoré grily disponujú LCD displejom, na ktorom môžete sledovať info o aktuálnej teplote grilu.

Materiál grilovacej plochy: rošt / grilovacia mriežka môže byť z chrómu, keramiky, liatiny či kameňa. Niektoré grily dokonca umožňujú výmenu dosiek. Ak máte tú možnosť, radšej si priplaťte a zvoľte si kvalitnejší a ľahko čistiteľný materiál.

Materiál a dizajn: tie najlacnejšie grily sú vyrábané z plastu, intenzívne používanie nevydržia viac ako 2 – 3 roky. O niečo kvalitnejšie sú grily z tvrdého plastu s kovovými časťami. K tomu najlepšiemu patria grily z ušľachtilých kovov a nerezovej ocele. Takýto gril vám vydrží nielen pár rokov.

Senzory: grily so senzormi na kontrolu prípravy mäsa a automatickou reguláciou teploty oceníte v prípade, že s grilovaním ešte len začínate a chcete mať steak pripravený čo najlepšie.

Špeciálne funkcie: grily môžu disponovať nastaviteľným sklonom či výškou grilovacej plochy, časovačom, ale napríklad aj miskou na odchytávanie vytekajúceho tuku.

Pri samotnom výbere treba dbať najmä na stabilitu grilu. Neradi by ste predsa, aby vaša ugrilovaná dobrota skončila na zemi. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na ľahkú manipuláciu, čistenie, či nezávadnosť materiálov. Ak teda už máte základné kritéria, ktoré by mal váš gril spĺňať, poďme si bližšie predstaviť jednotlivé kategórie záhradných grilov.
 

Plynové grily

Plynové grily fungujú na plynové palivo dodávané buď v propán-butánových fľašiach, alebo plynových kartušiach. Dajú sa zakúpiť v rôznych veľkostiach od cestovných až po veľké s tromi horákmi. Grilovanie je jednoduché a komfortné. Plynový gril neprodukuje dráždivý dym a preto je vhodný aj pre ľudí s dýchacími problémami. Ďalšou výhodou je rýchla regulácia teploty, čo vám pomôže vytvoriť pokrm podľa vašich predstáv a preto je tento druh veľmi obľúbený. Pri plynových griloch hrá zásadnú úlohu počet horákov a ich rozmiestnenie. Vo všeobecnosti platí, že čím viac horákov tým lepšie, pretože plocha pre grilovanie je rovnomernejšie zahrievaná. Preto je dôležité, aby boli horáky rozmiestnené pod celou plochou roštu. Pri výbere plynového grilu sa zamerajte na to, či má každý horák svoje samostatné ovládanie, takže je možné nastaviť rôznu teplotu pre rôzne časti roštu.

Plynový gril oceníte, ak grilujete často a nemáte príliš veľa času na prípravu grilu pred grilovaním, jeho rozohrievanie a následný upratovanie.

Výhody:

  • okamžite pripravený k použitiu
  • neprodukuje dráždivý dym ani poletujúci popolček
  • nie je potrebný prívod elektriny
  • vyššia životnosť, meniteľné rošty

Nevýhody:

  • vyššia obstarávacia cena
  • nutné pripojenie k plynu / propán-butánovej bombe
  • vyššia hmotnosť, ťažšie skladovanie
  • absencia typickej originálnej vône dymu
     

Elektrické grily

Elektrické grily môžete využívať pre grilovanie doma aj vonku. Na rozdiel od grilov na drevené uhlie nevydávajú takmer žiadny dym. Okrem toho ponúkajú možnosť grilovať bez tuku a umožňujú uchovať v mäse, zelenine aj iných pokrmoch prírodnú chuť. Bezpochyby sú tiež zdravšie, pretože tuk odtekajúci z mäsa je väčšinou odvádzaný mimo grilovaciu plochu, vďaka čomu nedochádza k jeho spaľovaniu a spätnému odymeniu jedla prepálenými nezdravými látkami. Regulovanie teploty je opäť veľmi rýchle a jednoduché. Ak sa však s elektrickým grilom vydáte grilovať von, nezabudnite na to, že bez elektrickej zásuvky sa nezaobídete a niekedy budete potrebovať možno aj predlžovací kábel. Naopak veľkou výhodou stolových elektrických grilov je ich ľahkosť a skladnosť a ľahká údržba. Elektrický gril sa vám bude hodiť, ak považujete grilovanie za jednu z vašich najzakladanejších úprav pokrmov.

Výhody:

  • jednoduchá manipulácia, skladovanie a údržba
  • vhodný do bytu aj na terasu
  • bez dymu a popola - príprava zdravšieho pokrmu

Nevýhody:

  • vyžaduje prívod elektrickej energie
  • menšia grilovania plocha
  • absencia typickej originálnej vône dymu

AKO-VYBRAT-GRIL-NABBI-2.jpg
Obr. 2: Elektrické či plynové grily možno krásne zakomponovať do letnej kuchyne, podmienkou je však prívod elektriny či plynu (resp. propán - butánovej bomby).
 

Grily na drevené uhlie

Grily na drevené uhlie sú úplnou klasikou. Sú najefektívnejším typom grilov vďaka vysokým teplotám, ktoré dosahuje drevené uhlie či brikety. Obstarávacie náklady takéhoto grilu sú jedny z najnižších vôbec. Musíte však rátať s tým, že gril na uhlie nie je pripravený ku grilovaniu ihneď (na rozdiel od grilu plynového, alebo elektrického) a príprava grilu potrvá trošku dlhšie. Naopak keď už je všetko na grilovačku pripravené samotný, pokrm sa vďaka vysokým teplotám, ktoré dosahuje drevené uhlie, pripraví veľmi rýchlo. Keďže Grilovanie nie je len o dobrom jedle a pití, ale tiež o vytvorení príjemnej atmosféry. Pokiaľ máte radi romantické prostredie a najlepšie si vychutnáte jedlo, ktoré vonia po dyme, vsaďte na gril na drevené uhlie. Tento typ grilu je jediný, ktorý vám poskytne grilovanie v typickom dyme, ktorý dáva pokrmu žiaducu arómu.

Výhody:

  • nízka obstarávacia cena
  • nezameniteľná vôňa dymu
  • ľahko prenosný
  • nízke náklady na prevádzku
  • nízke riziko poruchovosti

Nevýhody:

  • zložitá regulácia teploty - príprava jedla vyžaduje zručnosť a cvik
  • dlhšia príprava grilu a horšia údržba
  • poletujúci popolček

AKO-VYBRAT-GRIL-NABBI-3.jpg
Obr. 3: Čoraz väčšej obľube sa tešia grily typu Big green egg, vďaka svojmu štýlovému vzhľadu a perfektným vlastnostiam.

Grily ako také nie sú iba záhradné. Delia sa aj podľa konštrukcie a použitia do týchto kategórii:

  • Záhradné grily: Záhradné grily sú určené na vonkajšie grilovanie. Bývajú vybavené odklápacím vekom, takže umožňujú dva spôsoby grilovania, priamy a nepriamy. Môžu byť prepojené s udiarňou.
  • Stolné a kontaktné grily: Sú menšie elektrické grily, s ktorými je možné grilovať aj doma. Môžu byť buď kontaktné, alebo otvorené. Výborné na grilovanie rýb a syra.
  • Prenosné a kufríkové grily: Kufríkové grily sú prispôsobené pre jednoduché prenášanie. Sú ľahké, malé a majú uzamykateľné veko, ktoré neprepustí von uhlíky ani popol.
  • Jednorázové grily: Grily na jedno použitie sú vyrobené z hliníka, takže sú veľmi ľahké. Súčasťou ich balenia je malý hliníkový kotlík, tenký rošt, ľahký podstavec a jedna dávka dreveného uhlia, ktorá vydrží cca na dve hodiny grilovania.
  • Záhradné ohniská: Záhradné ohnisko je vlastne široký a nízky prenosný kotol, na ktorý môžete umiestniť rošt a využiť ho na grilovanie, či ho použiť bez mriežky ako klasické ohnisko.
  • Vodný gril: Vodný gril umožňuje zdravšiu prípravu jedla pri grilovaní, pretože svojím fungovaním zabraňuje rizikovému pripaľovaniu jedla. Vo vnútri grilu je umiestnená nádoba s vodou, takže sa potraviny grilujú v zmesi dymu a vodnej pary a nádoba zároveň zachytáva odkvapkávajúcu šťavu z grilovaných pokrmov.
     

Zdroj fotografií: pinterest.com