Kuchyňu vo svojom byte máme skutočne asi každý. Otázkou je, či naša kuchyňa spĺňa všetky požiadavky. Každá kuchyňa by mala byť v prvom rade FUNKČNÁ. Mala by nám prácu spríjemniť a predovšetkým zjednodušiť. Pri jej navrhovaní treba preto v prvom rade dbať na to, čo preferujete. Vaše nároky na priestor, spotrebiče a podobne. Farby a voľby materiálov sú v tomto prípade až druhoradé.
 

Radenie jednotlivých pracovných zón

Nie je to žiadna veda, ba práve naopak, zoradenie zón musí byť veľmi logické a jednoduché. Odpozorované z reálneho života. Poďme pekne popriadku... Predstavme si, že sme sa práve vrátili z nákupu. Ťažké tašky treba niekde položiť. Často nám na to poslúži pracovná doska kuchynskej linky či jedálenský stôl. Následne sa chystáme vyložiť nákup do špajze, potravinovej skrine a chladničky. Je to teda zóna, ktorá by mala byť úplne na prvom mieste a predovšetkým v nadväznosti na odkladacie zóny, ktoré využijete aj pri príprave potravín na varenie. Potraviny treba niekde umyť, očistiť, nakrájať. Na to je potrebné mať dostatok pracovnej plochy na kuchynskej linke či ostrovčeku. Preto je ideálna nadväznosť pracovnej plochy na umývaciu zónu s drezom. Dôležitá je aj veľkosť drezu. Pokiaľ plánujete využívať umývačku, postačí vám klasický jednodrez. Ak však umývate riad prevažne ručne, zvážte dvojitý drez a možno i odkladaciu plochu na sušenie riadu. Ak teda plánujete využívať odkladaciu plochu drezu, voľte ju podľa toho, akým smerom postupujete pri práci v kuchyni. Ak však zvolíte dvojdrez, v jednom z nich si vyhraďte priestor na odkvapkávanie a nemusíte riešiť odkladaciu plochu. V prípade umiestnenia drezu na ostrovček, môžete využiť jeho väčšiu hĺbku a odkladať riad do zabudovaného žliabku. Okolo drezu je ideálne dodržať priestor minimálne 60 cm z každej strany na manipuláciu s potravinami. Následne sa začne variť. Varné centrum, obsahujúce rúru či varnú dosku by malo byť pokračovaním umývacej zóny. Po dovarení jedla sa môže podávať. Kuchyňa by teda mala byť v priamej nadväznosti na jedálenský stôl.
 

A čo s odpadom?

Ako pri každej činnosti aj pri varení vzniká nejaký odpad. A nie je ho málo. Smetné koše by mali byť určite umiestnené v blízkosti drezu. Najideálnejším miestom je priamo pod drezom, pričom najčastejším riešením je výsuv s niekoľkými košmi na triedenie odpadu. Preto už vopred myslite na to, koľko košov budete potrebovať. Ak nemáte dostatok priestoru, nádoby na papier či sklo možno umiestniť aj v špajzi. Počas čistenia zeleniny je veľkým pomocníkom závesný košík alebo nádoba, ktorá sa dá zavesiť na dvierka spodnej skrinky či zabudovať priamo do pracovnej dosky. Po jej naplnení obsah jednoducho vysypete do kompostu. Šikovným pomocníkom je tiež drvič odpadkov. Organický odpad, či zvyšky jedla rozomelie na čiastočky veľké pol centimetra, a takto spracovaný odpad vychádza spolu s vodou do kanalizácie.
 

Priestor na prípravu a varenie jedál

Je to vlastne časť pracovnej dosky medzi drezom a varným centrom. Ideálne umiestnenie je po ľavej strane varnej zóny. Priestor by mal mať minimálnu šírku 60 cm, no pre pohodlnejšiu prácu ideálne viac. Je však vhodné, aby bol z každej strany pracovnej dosky nejaký priestor na manipuláciu, preto sa vyhnite umiestneniu tesne vedľa steny. Dôležité je zvážiť umiestnenie a typ digestora. Zväčša sa zabuduje do hornej skrinky kuchynskej linky, no ak máte varné centrum umiestnené na ostrovčeku, svoj výber nepodceňujte. Vzhľad digestora by nemal narúšať celkovú kompozíciu kuchyne, predovšetkým čelný pohľad na ňu. Drahším no krajším riešením je zabudovanie digestora do kuchynského ostrovčeka. Dizajn je veľmi nenápadný - digestor sa vysunie z pracovnej dosky ostrovčeka iba pri jeho používaní.
 

Úložné priestory

Úložných a odkladacích priestorov nie je nikdy dosť. Vždy je dobré mať aspoň kúsok odkladacej plochy vedľa chladničky, ktorá bude slúžiť na vyloženie nákupu alebo potravín z chladničky. Často používaný riad je ideálne mať po ruke, a to v horných či dolných skrinkách. Ak sú súčasťou vašej kuchyne aj police, využite ich na dekorácie vo forme rastlín či korenín a odkladanie drobného riadu ako sú šálky. V prípravnej zóne je dobré mať uložené kuchynské pomôcky a potraviny, potrebné na prípravu jedál, akými sú nože, ale aj koreničky. Dôležité je rozloženie úložných priestorov do správnych úrovní. Najčastejšie používané predmety musia byť najľahšie dostupné. Z ergonomického hľadiska by spodné skrinky mali byt riešené formou výsuvov, skrinky nad pracovnou doskou skôr ako nastaviteľné police a najvyššia úroveň skriniek by mala mať výklopné dvierka.
 

Kuchynský ostrov

Pracovný ostrov v priestore sa nehodí do každej kuchyne a tak isto nemusí vyhovovať každému. Preto by sme si mali zvážiť jeho výhody a nevýhody. Najväčším benefitom kuchynského ostrovčeka je dodatočný pracovný i úložný priestor. Vďaka jeho minimálnej hĺbke 90 cm poskytuje viac ako dostatok priestoru na prípravu jedla. Tak isto je príjemnejšie byť pri práci otočený do priestoru, ako byť otočený chrbtom. Môžete tak počas prípravy jedál sledovať dianie v obývačke, či dávať pozor na deti. Tak isto môže slúžiť ako príjemný priestor na rýchle raňajky či snacky počas dňa. Stačí pridať zopár barových stoličiek. Je možné doň zabudovať mikrovlnku, vinotéku či umývačku riadu. Do malých priestorov nie je vhodný, no pri väčšej kuchyni ho isto oceníte. Ostrovček tak isto môže tvoriť priestorový akcent a byť farebne, materiálovo či štruktúrou odlíšený od zvyšku kuchyne. V niektorých prípadoch je ostrov jedinou pracovnou plochou a v niektorých zároveň jedálenským kútom. Nevýhodou kuchynského ostrovčeka je fakt, že časom sa z neho môže stať magnet na neporiadok. Je logické, že každý okoloidúci, či už manžel alebo deti, bude mať nutkanie naň niečo položiť. Či už to budú kľúče alebo taška, pripravte sa na pravidelné upratovanie tejto zóny.

Samozrejme aj v zariaďovaní kuchýň sú trendy a rôzne skvelé riešenia. Poďme si zopár z nich predstaviť!

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-1.jpg
Obr. 1: Bielou matnou farbou nikdy nič nepokazíte. Tento trend v kombinácii s drevom pretrváva už roky a je veľmi nadčasový.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-2.jpg
Obr. 2: Zemité tóny sú taktiež stále v kurze.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-3.jpg
Obr. 3: Zaujímavé je riešenie skrytej kuchynskej linky. Pomocou krycích dvierok, po dokončení práce, kuchyňu jednoducho uzavriete. Je to nadštandardné riešenie hodiace sa do luxusných priestorov, kedy vizáž obývacej zóny nechcete narúšať kuchynskou linkou.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-4.jpg
Obr. 4: Čoraz viac sa do popredia dostávajú tmavé až čierne kuchyne. Je to voľba prevažne mladých ľudí, ktorí preferujú tmavý pánsky štýl zariaďovania.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-5.jpg
Obr. 5: Pri dostatočnom a vhodnom osvetlení tmavá kuchyňa krásne dopĺňa interiér a nezatemňuje priestor.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-6.jpg
Obr. 6: Vidiecky štýl kuchyne je veľmi špecifický štýl, hodiaci sa skôr do vidieckych usadlostí, nie do moderného mestského bytu. Musíme ale uznať, že má svoje čaro.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-7.jpg
Obr. 7: Pastelové farby v interiéri pôsobia veľmi žensky.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-8.jpg
Obr. 8: Netreba sa báť ani výraznejších farieb a nekonvenčných riešení. Vaša kuchyňa môže tvoriť akcent dennej zóny.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-9.jpg
Obr. 9: Taktiež kuchynský ostrovček môže tvoriť popri neutrálnej kuchyni farebný akcent.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-10.jpg
Obr. 10: Zaujímavé riešenie pre menšie priestory. Farebnosti sa ani pri menších priestoroch medze nekladú...

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-11.jpg
Obr. 11: Kontrast bielej a čiernej je nesmrteľná kombinácia. Spolu so zaujímavým osvetlením môže takto zvolená kuchyňa tvoriť harmonický celok.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-11.jpg
Obr. 12: Pri dostatočne veľkej kuchyni je možné kuchynský ostrov priamo nahradiť veľkým jedálenským stolom so zaujímavým osvetlením.

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-13.jpg
Obr. 13: Materiálovým riešeniam sa pri luxusných kuchyniach medze nekladú...

AKO-ZARIADIT-KUCHYNU-NABBI-14.jpg
Obr. 14: Veľkú pozornosť venujte doladeniu detailov.

Zdroj fotografií: pinterest.com