DOMOVBlog
Záhrada a pestovanie

Príprava záhrady po zime

Aj napriek tomu, že je zima v plnom prúde a záhrady si dopriavajú zaslúžený zimný odpočinok, nemali by ste na ne tak celkom zabúdať. Ideálnymi mesiacmi na začiatok záhradkárskych prác sú február a marec, kedy sa sneh už roztopí. No a aké konkrétne práce vás čakajú? Poďme sa na to bližšie pozrieť!

PRIPRAVA-ZAHRADY-PO-ZIME-BLOG-NABBI-1.jpg
Obr. 1: Po zime vás vo vašej záhrade čaká naozaj množstvo roboty.
 

Začíname vždy pôdou

Pôdu, ktorá cez zimu bojovala s prízemnými mrazmi, je pred nástupom sezóny vhodné skultivovať a prevzdušniť. S pôdou samozrejme úzko súvisí aj trávnik.
 

Starostlivosť o zamrznutý trávnik

Keď už sa teploty trvalo držia nad nulou a všetok sneh je už dávno roztopený, príde rad na trávnik. V prvom rade treba z trávnika odstrániť nánosy nečistôt, ako sú vetvičky lístie a zvyšky suchej trávy.

V skoro jarnom období, keď nemrzne, môžeme trávnik vápniť, a tak pomaly likvidovať machy, ktoré sa v ňom rozšírili. Trávnik vápnime drveným vápencom – dostať ho kúpiť v záhradnom centre – nesmie sa používať obyčajné vápno. Aplikovať môžeme aj špeciálny prípravok proti machu.

Prvé kosenie nastáva v období, kedy začína kvitnúť tzv. zlatý dážď. Kosačku nenastavujte príliš nízko. Prvé kosenie by malo trávu skrátiť približne na výšku 4 cm.

Po tejto základnej očiste nasleduje dôkladná vertikutácia. Tá slúži na prevzdušnenie silnej vrstvy machu, pliev a zvyškov posekanej trávy, ktorá vznikla počas zimného obdobia a bráni tomu, aby vzduch a voda prenikli do pôdy. Trávnik tak môže dýchať a jednoduchšie prijímať živiny. Nevzhľadné miesta je dobré dosadiť a trávnik celkovo zahustiť.

Po vertikulácii je správny čas na dodanie živín. Použijeme hnojivo určené na trávniky s vyšším obsahom dusíka, aby sa naštartoval do novej sezóny. Hnojivo by malo obsahovať vyvážený pomer živín, napríklad železo či horčík.

PRIPRAVA-ZAHRADY-PO-ZIME-BLOG-NABBI-2.jpg
Obr. 2: Trávnik sa vám za jarnú prípravu v lete odvďačí svojou hustotou a krásou.
 

Rezanie stromov a živého plota

Február je ideálne obdobie rezania stromov, ktoré následne po celý rok ovplyvňuje ich zdravie a kvalitu úrody. Vďaka tomu získa strom dostatok svetla a na jeseň sa tým zaručí bohatá úroda. S úpravou sa začína v čase, keď sa skončia najväčšie mrazy, a to v období vegetačného pokoja. Potrebné je odstrániť choré a poškodené vetvy a taktiež vetvy ktoré zbytočne zahusťujú korunu, či navzájom sa odierajú.

Živý plot zbavíme po zime vyrastených častí pomocou nožníc. Potom využite plotostrih, z ktorého pomocou upravíte živý plot na požadovanú výšku. Spod živého plota vyhrabeme suché aj tlejúce lístie, doplníme kôrový mulč a rozhádžeme granulované viaczložkové hnojivo.

PRIPRAVA-ZAHRADY-PO-ZIME-BLOG-NABBI-3.jpg
Obr. 3: V tomto období nezabúdajte ani na úpravu živých plotov
 

Trvalkové záhony

V jarnom období si môžeme založiť trvalkový záhon. Pôdu prekypríme do hĺbky, odstránime burinu, pridáme preosiaty kompost a pomaly pôsobiace granulované hnojivo. Vysádzame aspoň tri kusy z jedného druhu trvaliek, z tých vyrastenejších postačí jedna rastlina. Neskôr na jar môžeme vysádzať okrasné trávy, papraďorasty a predpestované kvitnúce dvojročné rastliny (sirôtky, nezábudky, sedmokrásky).

PRIPRAVA-ZAHRADY-PO-ZIME-BLOG-NABBI-4.jpg
Obr. 4: Bohaté kvetinové záhony potešia každé oko.

Výsadba byliniek

Z bylinkových záhonov vyhrabeme zvyšky listov, zimnej prikrývky a odumretých rastlín. Do prekyprenej pôdy zapracujeme piesok. Krovité bylinky môžeme zostrihať – budú mať v nasledujúcej sezóne pekný košatý tvar. Nezabudneme odstrániť suché a choré výhonky. Prospešná bude aj výdatnejšia zálievka.
 

Refresh záhradného jazierka

V prípade, že sa na vašej záhradke nachádza jazierko, postarať sa treba aj oň. Jazierko a jeho okolie vyčistíme od odumretých a zahnívajúcich rastlinných zvyškov a zimného odpadu. Rozrastené vodné rastliny pretriedime, prípadne rozdelíme. Skoro na jar môžeme vysadiť brehy rastlinami – teraz najlepšie uvidíme, kde sú voľné miesta. Po výsadbe dopustíme čistú vodu do jazierka. S výsadbou nových rastlín (aj lekien) je lepšie počkať do konca marca.

Nezabudnite ani na svoje záhradné náradie a doprajte servis i jemu. Ak náradie počas zimy začalo hrdzavieť, použite na odstránenie korózie oceľovú vlnu a očistite ňou poškodené časti. Kosačku dobre vyčistite a skontrolujte, či sú nože ostré a spoje namazané. Elektrickú kosačku zapojte do prúdu a skontrolujte jej funkčnosť. Ak by boli problémy, nechajte ju skontrolovať, prípadne opraviť pred začiatkom sezóny v autorizovanom servise.
 

Zdroj fotografií: pinterest.com